van den Hul en Translator verbindingen

Van den Hul kabels

Net als Hans Baan is ook Aalt Jouk van den Hul een grote naam in audioland. Hij verwierf grote bekendheid met zijn modificaties/ontwikkeling van moving-coil elementen en werd later ook beroemd met zijn kabels en audioverbindingen.

Bij de ontwikkeling van zijn kabels heeft vd Hul de hulp ingeroepen van Hans, die in de tachtiger jaren voortdurend fundamenteel onderzoek deed naar het gedrag van signalen in geleiders. De uitermate geavanceerde meetapparatuur van Translator en de know-how van Hans werden volop gebruikt bij de ontwikkeling van de van den Hul kabels.Om deze reden werd Hans de distributeur voor Nederland van 1985 tot 1991 voor alle van den Hul kabels. In die periode werden alle Translator luidsprekers inwendig voorzien van hoogwaardige vd Hul-bekabeling en prijkte er meestal een speciaal vd Hul stickertje op de achterkant van de kasten.Tot 1991 heeft de uitgebreide collectie kabels en verbindingen van Van den Hul in de Translatorprijslijsten gestaan.

Met de opgedane kennis is er in 1992 een eigen high-end Translator kabellijn opgesteld.


Translator Cable Systems

Er zijn 5 luidsprekerkabels die in oplopende dikte de namen The Black Connection, The White Connection, The Blue Connection, The Green Connection en The Red Connection dragen.

Ook werden er drie enkelpolige kabeltypes voor bijvoorbeeld interne bedrading in luidsprekers en versterkers ontwikkeld: de FTC-1, STC-1 en STC-3 genaamd.

Voor kabelverbindingen tussen bijvoorbeeld cd-speler en voorversterker werd een viertal verzilverde kabels ontwikkeld, The White Link, The Blue Link, The Green Link en tenslotte The Red Link, die bij het fabrikageproces geëxtrudeerd is in plaats van getrokken!

Hieronder vindt u een -in eenvoudige taal weergegeven- uitgebreid onderzoek over geleiding van elektrische (muziek-) signalen en een kabelbruchure.

Tekst fabrikant:

INTERCONNECT ´The White Link´

The White Link is vervaardigd met  hoogwaardig verzilverd OFC koper.
Door de impedantie op 75 Ohm te brengen is de kabel tevens uitermate geschikt voor digitale verbindingen.
Mede dankzij de neutrale eigenschappen van de verbinding wordt het originele signaal tot in de kleinste details onvervormd doorgegeven.
De gebruikte cinch (tulp) steker is van hoge kwaliteit en voorzien van een vergulde laag voor optimaal contact. Iedere Translator verbinding is met 'zilversoldeer' gemonteerd en wordt voor verpakking uitvoerig op de analyzer getest.
Iedere gewenste lengte is op aanvraag leverbaar.

 

The White Link

Systeem  :coax
Kern  :7 strands verzilverd
Kar. Impedantie  :75 Ohm
Scherm  :verzilverd
Connectors  :verguld met PTFE

 

INTERCONNECT ´The Blue Link´

De geleiders van 'The Blue Link' zijn vervaardigd van hoogwaardig OFC koper en voorzien van een dun laagje zilver welke hoofdzakelijk dient ter bescherming van de kopereigenschappen over een langere periode. De isolatie van de binnenkern is vervaardigd van teflon voor een optimale bescherming.
De buitenisolatie is vervaardigd van een (verontreinigde) lucht en vocht dicht materiaal welke tevens bestand is tegen hogere temperaturen.
Mede dankzij de neutrale eigenschappen van de verbinding wordt het originele signaal tot in de kleinste details onvervormd doorgegeven. De professionele NEUTRIK cinch steker is van hoge kwaliteit en voorzien van een vergulde laag voor optimaal contact. De Blue Link is met 'zilversoldeer' gemonteerd en wordt voor verpakking uitvoerig op de analyzer getest.  Iedere gewenste lengte is op aanvraag leverbaar.

 

The Blue Link

Systeem
: coax
Kern
: 1 strand verzilverd
Kar. Impedantie
: 60 Ohm
Scherm
: verzilverd
Connectors
: prof. NEUTRIK

 

INTERCONNECT ´The Green Link´

The Green Link

Systeem
: coax
Kern
: 19 strands (verzilverd)
Kar. Impedantie
: 75 Ohm: 
Scherm 1
: verzilverd
Scherm 2
: Aluminium folie
Connectors
: prof. NEUTRIK

 

INTERCONNECT ´The Red Link´

De twee geleiders van 'The Red Link' zijn geëxtrudeerd en vervaardigd van hoogwaardig OFC koper welke voorzien is van een dun laagje zilver ter bescherming van de kopereigenschappen over een langere periode. De isolatie van de binnenkernen is vervaardigd van teflon-tape voor een optimale flexibiliteit en bescherming. De buitenisolatie is vervaardigd van een (verontreinigde) lucht en vocht dicht materiaal welke tevens bestand is tegen hogere temperaturen. Voor een optimale bescherming van allerlei (hoog) frequente signalen van buitenaf is tevens een extra 100 % dichte aluminium tape aangebracht onder de afscherming. Door de impedantie zowel tussen de twee geleiders als tussen geleiders en afscherming op 75 Ohm te brengen is de kabel tevens uitermate geschikt voor digitale verbindingen. Mede dankzij de neutrale eigenschappen van de verbinding wordt het originele signaal tot in de kleinste details onvervormd doorgegeven. De professionele NEUTRIK cinch of XLR stekers zijn van hoge kwaliteit en voorzien van een vergulde laag voor optimaal contact. Iedere Translator verbinding is met 'zilversoldeer' gemonteerd en wordt voor verpakking uitvoerig op de analyzer getest.

 

The Red Link

Systeem
: dubbele coax
Kern
: 2 x19 strands (verzilverd)
Kar. Impedantie
: 75 Ohm: 
Scherm 1
: verzilverd
Scherm 2
: Aluminium folie
Connectors
: prof. NEUTRIK

 

Bi-wiring (= het aansluiten met dubbele bekabeling)

Sommige luidsprekers zijn voorzien van een zgn. dubbeldraads (Bi-Wire) aansluiting.
Een kwaliteitsverbetering bij de weergave van muziek kan worden bereikt door het onafhankelijk aansluiten van het lage- en hogetonen gedeelte van de luidsprekers.  
Teruggaande signalen (tegen EMK) van hoofdzakelijk de lagetonen-eenheid worden op deze wijze beter door de versterker gedempt, zodat ze minder invloed hebben op de hogere frequenties. Daardoor ontstaat er een stabieler en nauwkeuriger stereobeeld.  
Hieronder zijn beide aansluitmogelijkheden afgebeeld:

Belangrijk bij het dubbel aansluiten van de luidsprekers is het gebruik van identieke verbindingen voor zowel het lage als het hoge-tonen gedeelte. Voor het hogetonen gedeelte mag dus geen dunnere of minder goede verbinding gebruikt worden. Dit zou de klankbalans van de luidsprekers kunnen beïnvloeden.
Luidsprekers met een Bi-wire aansluiting worden meestal standaard afgeleverd met korte verbindingen tussen de beide aansluitklemmen. 
Bij het aansluiten met dubbele bedrading moet nauwkeurig te werk worden gegaan.

1.
Zet eerst de versterker uit !
2.
Verwijder de korte doorverbindingen tussen beide aansluitingen door de rode en zwarte klemmen los te draaien. 
3.
Let bij het opnieuw aansluiten goed op de fase van de beide verbindingen. Dus de rode aansluitklemmen moeten in beide gevallen op de rode of + aansluiting van de versterker bevestigd worden. Fouten zijn nagenoeg uitgesloten, wanneer de verbindingen één voor één aangesloten worden.  
4.
Zorg bij het aansluiten op de versterker voor goede contacten.
5.
De aansluiting op de luidsprekers kan het beste gemaakt worden zonder gebruik te maken van speciale connectoren.  
Mochten de luidsprekerdraden niet in de klemmen (bij Translator luidsprekers tot 10 mm2)  passen omdat ze te dik zijn dan kunnen speciaal daarvoor verkrijgbare banaanstekers of vorkjes worden gemonteerd. Beter is de laatste centimeter van de kabel dan dunner te maken, zodat hij wel past. 

Bi-amping (= het aansluiten met twee eindversterkers)

Een alternatieve manier om luidsprekers aan te sluiten is hieronder weergegeven.
Deze manier van aansluiten geeft de beste weergave van muzieksignalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee stereo-eindversterkers, gestuurd door één voor-versterker of één CD-speler.

Bovenstaande manier van aansluiten geeft bij dynamische luidsprekers de beste resultaten, omdat dynamisch gezien uw versterker het meest optimaal wordt benut. Een voorwaarde is wel dat beide eind-versterkers links en rechts identiek zijn.
(Een andere manier om luidsprekers met twee eind-versterkers aan te sluiten is het gebruik van één stereo-versterker voor het lagetonengebied links en rechts en ook één voor het hogetonengebied links en rechts.) 

Als u de luidsprekers aansluit volgens bovenstaande figuurwordt één kanaal van de versterker voor het lagetonengebied gebruikt en het andere kanaal voor het midden/hoge-tonengebied. Een bijkomend voordeel van het aansluiten van de luidsprekers volgens op deze manier, is de korte lengte van de luidsprekerkabels. De versterker kan namelijk zeer dicht bij de luidsprekers geplaatst worden. 

Belangrijk !! Bij het aansluiten van luidsprekers met de 'bi-amp' methode als boven beschreven is het zéér belangrijk dat alle versterkers(2 x stereo of 4 x mono) identiek zijn, respectievelijk dezelfde versterkingsfactor en gevoeligheid hebben. Een verschil van enkel tienden van dB's zorgt al voor gemakkelijk hoorbare wijziging in het luidsprekerontwerp.
Wanneer de versterkers een ingangs-volumeregelaar hebben, dienen deze in dezelfde stand(bij voorkeur maximaal) te staan.

Om de luidsprekers volgens de bi-amp methode aan te sluiten moet eerst de kortsluitbrug tussen de beide aansluitingen verwijderd worden. De bovenste aansluitingen zijn de ingangen voor het midden/hooggedeelte van de luidsprekers. Deze worden aangesloten op het rechterkanaal van de versterker. De onderste aansluitingen zijn voor het laaggedeelte en deze worden aangesloten op het linkerkanaal van de versterker.