Bombarde

laag: 2x 26cm - Vifa M26WR-09-08

Aktief dipool-laagsysteem, voor de Pavane ontworpen

 

scheidingsfilter: 6 dB/octaaf - faselineair

scheidingsfrequentie: 40Hz

Q-factor: 0,5

ingebouwde versteker: 150W RMS

impedantie: 100 Ohm

frequentiebereik: 12-40Hz

afmetingen hxbxd: 38x38x38 cm

gewicht: 30 kg

gebouwd van 1993-1998

 

 

 

 

tekst fabrikant:

 

De Bombarde is een bijzonder laagsysteem.

Het systeem is in principe ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met luidsprekers, die beneden 40 à 60 Hz minder energie geven of in situaties waarbij de ruimte teveel laag- energie absorbeert.
In tegenstelling tot vele andere systemen kan de Bombarde gewoon op de vloer worden geplaatst (straalt niet naar beneden) in de buurt (max. 1 meter) van de 'satelieten'.
Zelfs in de hoeken van een luisterruimte is plaatsing mogelijk, enerzijds omdat de laagenergie is te richten (dus geen last van de drie vlakken in een hoek) en anderzijds omdat het rendement regelbaar is tussen 84 en 90 dB.
De ingangsimpedantie van de Bombarde is 100 Ohm en vormt daardoor nauwelijks een extra belasting voor de bestaande versterker  en wordt direct parallel aan de bestaande luidsprekers aangesloten.
De Bombarde is voorzien van een 150 Watt (rms) versterker en de noodzakelijke electronica.
De Bombarde heeft standaard een frequentiebereik (zonder correcties) van 15 tot 40 Hz. Optimale aanpassing aan de boven-weergevers is bij de prijs inbegrepen.

In verband met de huidige digitale technieken (er is tegenfase mogelijk tussen linker en rechter kanaal) is het raadzaam voor een goed muzieksysteem zowel een Bombarde links als rechts te plaatsen.
Sterker nog: het is niet mogelijk om bij opnames met microfoons op een of andere manier links en rechts te koppelen in één systeem zonder dramatisch het met zorg opgenomen muzieksignaal aan te tasten.
Dit in tegenstelling met de veel gebruikte satelietsystemen met één subwoofer. Deze zijn slechts in staat opnames weer te geven waarbij, wat betreft de lagetonen, links en rechts in fase zijn.